Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Neuvonta ja opastus:

045 330 1200

Ark. 7.00 - 21.00

Vkl ja pyhäpäivät: 9.00 - 18.00

Grotamar82 on testattu ja hyväksytty  johtavilla moottorivalmistajilla ja raskaansarjan käyttäjillä, kuten:

 • MAN
 • MTU
 • Deutz Ag
 • Mercedes-Benz
 • NATO
 • Saksan Armeija

Grotamar82 ja Diesel Safe löytyy Suomessa mm.

 • Volvo Penta huoltomyyjät
 • Useat muut venetarvikeliikkeet 
 • Venehuollot
 • Autotarvikemyyjät
 • Auto- ja moottorihuollot
 • Moottori- ja konekorjaamot

Katso lähin myyjäsi tästä.

 

Jouhtuen EU:n kemikaalien uudelleenluokituksesta, on 1.12.2018 alkaen Grotamar82 vain ammattilaisten ja yritysten käyttöön. Kuluttajana voit ostaa jälleenmyyjältä tuotteen valmiiksi polttoaineen sekaan annosteltuna. Dieselbakteerin ennaltaehkäisyyn voit käyttää Diesel Safe ainetta.

Mikrobinen saastuminen

 

Miksi mikrobit kasvavat diesel polttoaineessa?

Diesel - vaarallinen hyödyke, joka on luokiteltu haitalliseksi terveydelle ja ympäristölle. Mutta miksi tankista löytyy eläviä organismeja? Itseasiassa on olemassa hyvin sopeutuneita mikro-organismeja, jotka voivat elää ja kasvaa niinkin haitallisissa olosuhteissa.
Mikro-organismeilla tarkoitetaan bakteereja, hiivoja ja homeita. Näitä mikro-organismeja (yleisessä kielessä mikrobeja) on kaikkialla. Niitä on ilmassa, maaperässä, vedessä ja myös meidän ihollamme. Ne eivät aina tuota ongelmia ja jotkut niistä ovat todella hyödyllisiä mm. ruokateollisuudessa. Vain tankissa olevien mikrobien kokonaismäärä tuottaa nämä ongelmat. Optimaalisissa olosuhteissa mikrobien määrä kaksinkertaistuu 20 minuutissa. Seuraavan 20 minuutin jälkeen niitä on 4, sitten 8, 16, 32, 64 ... 10 tunnin kuluttua mikro-organismeja on 1,073,741,824. Nopea lisääntyminen selittää niinsanotun bioliman suunnattoman muodostumisen saastuneissa polttoainetankeissa. Tämä biolima tukkii polttoainesuodatinta aina vain lisää ja estää polttoaineen normaalin virtauksen. Polttoaineen virtaaminen voi myös lakata kokonaan, jolloin moottori ei enää saa polttoainetta.

 

Mikrobien nopea lisääntymiskykyMikrobien nopea lisääntymiskyky

 

Mitkä ovat optimaaliset olosuhteet mikrobien lisääntymiselle?

Mikrobit tarvitsevat vettä. Vesi on elämälle välttämätöntä! Ne tarvitsevat myös ruokaa ja lämpöä. Kuten nyt myös tiedämme, mikrobit voivat sopeutua erittäin hyvin uusiin elinolosuhteisiin. Ne ovat oppineet eristämään tarvitsemansa ravinteet dieselpolttoaineesta. Kun polttoaineessa on myös biodieseliä, mikrobien on vielä helpompaa hyödyntää polttoainetta ruokana, koska biodiesel on hyvin biohajoavaa.
 
Tankin lämpötilaan ei usein pystytä vaikuttamaan, esimerkiksi kun säiliö on ulkoilmassa. 
Mutta mistä se vesi tulee? Dieselpolttoaine sisältää jopa 7% biodieseliä DIN EN 590 normiin perustuen. Määräysten mukaan dieselissä saa olla vettä jopa 200 mg/kg. 200mg/kg ei ole paljon, mutta kun mietitään bakteerien tai hiivojen kokoa, joka on vain joitain mikrometrejä (µm), tankissa olevan veden määrä vastaa niille suurta järveä. Tuossa järvessä on jo ennestään hyvät elinolosuhteet. Dieselpolttoaine sitoo itseensä vettä 60 mg/kg asti, joka ei ole mikrobien käytettävissä. Mutta jäljelle jäävä 140 mg/kg on mikrobien käytettävissä. Kun otetaan huomioon kondensiovesi niin järvi kasvaa hitaasti valtamereksi. Silloin kun mineraaliöljydiesel ei vielä sisältänyt biokomponentteja, vesi laskeutui pohjalle, koska vesi on dieseliä painavampaa. Vesi voitiin näinollen laskea pois tankin alimmasta kohdasta.

Mutta nykyään biodieseliä tulee sekoittaa polttoaineeseen määräysten täyttämiseksi. Biodieselissä voi olla jopa 500 mg/kg vettä, mutta se voi sitoa itseensä jopa 5000 mg/kg vettä. Tämä on hyvä, koska suuri määrä sidottua vettä tarkoittaa ettei se ole mikrobien käytettävissä. Ongelma muodostuu kun vain tietty prosenttimäärä biodieseliä sekoitetaan mineraaliöljypolttoaineeseen , koska pieni määrä biodieseliä ei pysty sitomaan kaikkea ylimääräistä vettä.
Lisäksi biodiesel toimii emulgaattorina ja eristää pieniä vesipisaroita polttoaineeseen. Veden laskeminen tankin pohjasta on tullut huomattavasti vaikeammaksi.